Geleceğin Ofisleri Nasıl Olacak?
Geleceğin ofisleri ve ortak çalışma alanları sizce neye benzeyecek?
Çalışma alışkanlıklarımızın çoktan değişmeye başladı. Hele bir de teknolojik bir iş yapıyorsak, artık her yer bize ofis.
Peki ama yine de, hali hazırda veya hayatınızın bir döneminde çalıştığınız bir ofisin 10 yıl içerisinde nasıl görüneceğini veya nasıl bir yapıya bürüneceğini hiç hayal ettiniz mi?
Muhtemelen ilk aklınıza gelen, tıpkı bilimkurgu filmlerindeki gibi birçok teknolojik cihazın bir arada bulunduğu bir yer olacak; girişte retina tarayıcısı, robocop güvenlik görevlileri, toplantı odasında 3D avatarlar, hologram alt yapılı görüşmeler, dokunmatik duvarlar vb. Hayal ettiğiniz bu alanların bugünkünden daha gizemli olması, bazı açılardan da şok edici olması muhtemel. Sizin için bugünün ve geleceğin ofisleri ile ortak çalışma alanlarını şekillendirecek çeşitli eğilimlere bir gözatalım istedik.
Acaba tüm bunlar, hayallerimizin ne kadarıyla örtüşecek?
Evim evim, güzel evim!
Yapılan araştırmalara göre; evimizden kopamıyoruz. Bizi bıraksalar, hep evden çalışacağız. daha şimdiden sayıları çokça artan ve bir çalışma kültürü haline gelen home office çalışma yapısı, yakın gelecekte birçoğumuz öncelikli tercihi olacağa benziyor. Evden çalışmamıza imkan veren iş olanakları da giderek artıyor. dayanan bu tür ofislerin sayısı hızla artıyor. Buradaki en önemli tetikleyici unsur, elbette internet yayılması ve erişiminin artması. Bugün artık sadece ofiste veya evde değil; uçakta, bir kafede veya bir şezlongda uzanırken bile çalışan birçok çalışana hangimiz şahit olmuyoruz?
Uzaktan çalışma imkanı olanların %84’ü, şu anki ofislerinden çıkıp evde çalışıyor veya evden çalışmak istiyor.
Ölümüne ofis!
Uzaktan çalışan herkes, yine de en azından günün belli saatlerinde, ya da o an yapmak durumunda olduğu işin niteliğine göre bir ofiste çalışmanın önemini anlıyor. Fiziki olarak aynı ortamda iş arkadaşlarıyla birlikte çalışmak, üretkenliği de önemli ölçüde artırıyor. Bu, kanıtlanmış bir gerçek. Bu noktada açık alanlar gibi sunulan esnek yapılar sayesinde çalışanlar daha fazla verim elde ederken kullanılmayan ofis alanları ise en aza iniyor. Peki ya sizin çalıştığınız ofislerde ortak çalışma alanları için ayrılan böyle özel bölümler var mı?
- Açık ofislerden çalışmak
Kahve makinesinde buluşalım!
Bir şirketin en önemli konularının bir toplantı odasında değil, genellikle bir kahve makinesi veya sebilin başında yapıldığı yaygın olarak kabul görür. Bazen bu, işle ilgili konuların ötesine geçerek dedikoduya da varabiliyor. Bugünün mimarları yeni nesil ofislerde farklı departmanlar için bu gibi planlanmış alanlar tasarlamaya ve ofisleri buna göre düzenlemeye başladı bile…
Peki ama nasıl? Ofislerle mutfaklar içiçe!
Bir çok büyül şirket, ofislerin içinde yiyecek ve içeceklerini temin edebileceği, çalışırken yemek yiyebildiğiniz (ya da yemek yerken çalışabildiğiniz!) alanlar oluşturuluyor. Aslına bakıldığında bunlar bir anlamda toplanma alanları… Üstelik, çalışanlar kendi sağlıklı yemeklerini de aynen evdeymiş gibi hazırlama imkanına sahipler. Yoksa bunlardan biri de siz misiniz?
Oturuyor muyuz? Ayakta mıyız?
Bazı ofislerde standart “masa + sandalye” çalışma alanlarının nesli tükenmek üzere. Bu, alandan tasarruf için değil, aslında çalışanların sağlığı için.
Hareketsiz yaşam tarzı, bir çalışan için kanıtlanmış en büyük kötülüklerden biri. Örneğin bir araştırmaya göre; 45 yaşında bir insanın bir sandalye üzerinde 11 saatten fazla çalışması, önümüzdeki 3 yıl içeriside ölüm riskini %45 artırıyor.
Bu konuda şirketler boş durmuyor tabi. Bazıları çoktan harekete geçti bile. Örneğin Hollandalı mimari bir şirket, çalışanları için standart bir ofis yapmak yerine farklı yüzey ve şekillere sahip bir stüdyo kurarak bu sorunu çözmeye karar verdi. Bu stüdyoda rahat oturabilecek çalışma alanlarının bulunmaması sebebiyle çalışanlar, yapıları gereği bazen uzanıyor, bazen oturuyor, bazense ayakta duruyor. Ancak gün boyu yer değiştirmeye, kısacası hareket etmeye mecbur kalıyor. Sonuç olarak çalışanlardan bazıları gün sonunda ayaklarının ağrıdığını belirtse de oturarak çalıştığı zamanla karşılaştırıldığında kendilerini çok daha dinç hissettiklerini dile getiriyor.
Böyle bir çalışma ortamı sizin tercihiniz olur muydu?
Ortak çalışma alanları, aldı başını gitti!
Günümüzde ortak çalışma alanları (co-working spaces) çoğunlukla yeni bir iş kuran, kurma aşamasında olan veya iş hayatına yeni başlayanlar için bir başlangıç standardı olsa da, gelecekte bu tür alanların hem bireyler hem de şirketler için çok daha yaygın olacağı su götürmez bir gerçek. Bunun arkasındaki gerçek ise oldukça basit; birlikte çalışma ortamı, iş geliştirme, özgürlük, kaynak kullanımından tasarruf etme ve imkanlardan birlikte faydalanma gibi daha birçok sebep yer alıyor.
Bu eğilimler şu an için oldukça anlamlı görünse de hayat o kadar hızlı değişiyor ki, eminiz, bugünün gerçekleriyle geleceğinkiler biribirinden farklılaşacak. Bu nedenle geleceği bugünden hayal etmek güzel ama doğru tahminde bulunmak ne yazık ki imkansız. Bunu, en güzel zaman gösterecek.
Tabii zaman içerisinde değişen-dönüşen daha birçok şey var. Her nasıl ofisler ve çalışma alanları dönüşüyorsa, maruz kaldığımı riskler de değişiyor. Bunlardan ön önemlisi kuşkusuz bilgi ve veri güvenliği.
Kendi verilerimiz bir yana, çalıştığımız şirketin, müşterilerimizin, kişisel verilerinin güvenliğini sağlamak bizim yasal sorumluluğumuz. Bugün nereden çalışırsanız çalışın; bir ofiste veya evde, ortak çalışma alanında veya kahve makinesinin etrafında, ister oturun ister ayakta durun, ne yaparsanız yapın ama bilgi güvenliği için mutlaka tedbirinizi önden alın.
Bana bir şey olmaz demeyin! Toplam nüfusun neredeyse %72’sine denk gelen 59 milyonu aşkın internet kullanıcısının yer aldığı ülkemizde, her 3 dakikada 1 siber saldırı yaşandığı gerçeğini düşünürsek, tüm dijital verilerinizi kaybetmeniz için 1 dakika yeter de artar bile. Üstelik bunun farkında bile olamayabilirsiniz! Sadece kendinizi de değil, sevdiklerinizi de düşünün. Siber güvenliğinizi tehlikeye atmamak adına, profesyonel ürünlere yönelin. Örneğin Kaspersky Lab’in Total Security çözümünü inceleyebilirsiniz.
|0 Comment|